Plantenbakken dakterras

 

Een dakterras is een heerlijke plaats om te vertoeven! Maar echt genieten op je dakterras doe je met groen om je heen.  Met een glaasje wijn kijkend naar de ondergaande zon tussen de Echinacea door? Of juist in de vroege lentezon genietend van je favoriete boek, heerlijk uit de wind achter de niet woekerende bamboe? Wat je specifieke situatie ook is, wij denken graag met je mee!

 

Plantenbakken op een dakterras; waar dient rekening mee gehouden te worden?

1. Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van plantenbakken op een dakterras?
2. Heb ik toestemming nodig van de VVE om bloembakken te plaatsen op mijn balkon?
3. Zijn alle plantenbakken geschikt voor een balkon of dakterras?
4. Hoe krijg ik mijn bloembakken op mijn balkon of dakterras?
5. Welke planten overleven het op mijn dakterras of balkon?

 

Vergunning plantenbakken dakterras nodig?

Wil je je platte dak veranderen in een mooi dakterras? Dan is er zeker een omgevingsvergunning nodig! Je gemeente wil graag zeker weten dat je dakterras veilig is en past binnen het bestemmingsplan van je gemeente. Ook voor het plaatsen van plantenbakken op je dak is eigenlijk altijd een vergunning nodig. Uiteraard is er een verschil of je een kleine bloembak met een hortensia op je dakterras wilt plaatsen of dat je juist een aantal plantenbakken wilt plaatsen als afscheiding met de buren. Mochten plantenbakken zó geplaatst worden dat ze een langere tijd zullen blijven staan, dan wordt dit gezien als een bouwwerk. Voor een bouwwerk is altijd een vergunning nodig. Een plantenbak op je dakterras die eenvoudig verplaatst kan worden valt uiteraard niet onder een vergunningsplicht.

 

Toestemming nodig van de VVE om bloembakken op het balkon te plaatsen?

Voor het plaatsen van een pergola op je dakterras is het vanzelfsprekend dat er toestemming wordt gevraagd bij de VVE. Echter bij het plaatsen van plantenbakken op je dakterras of op je balkon ligt het aanzienlijk ingewikkelder. Er zijn namelijk veel factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Wat is de grootte van de plantenbak? Welke planten worden er in de plantenbakken geplaatst? Hoeveel plantenbakken worden er op het dakterras geplaatst? Ons advies? Bespreek het altijd even vooraf bij je VVE. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

 

Zijn alle plantenbakken geschikt voor een balkon of dakterras?

Nee! Niet alle plantenbakken zijn geschikt voor het plaatsen op een dakterras of een balkon. Bij een dakterras of een balkon is er altijd sprake van een maximaal gewicht of belasting per vierkante meter. Met name bij nieuwbouwappartementen weet de VVE wat het maximale gewicht van een plantenbak op je balkon mag zijn. Wanneer er geen rekening gehouden wordt met het maximale gewicht per vierkante meter kan er puntbelasting ontstaan. De onderliggende isolatie of bitumen kan beschadigen met lekkage als gevolg.

Plantenbakken vallen onder de noemer “permanente belasting”. Wij raden daarom aan om met drukverdelers te werken onder de plantenbakken. Ook adviseren wij om goed na te denken over het materiaal van de plantenbakken voor op je dakterras of balkon. Zware plantenbakken zijn niet voor elk balkon of dakterras geschikt. Bij nieuwere woningen is onze ervaring dat cortenstalen plantenbakken of Kalif plantenbakken over het algemeen geen probleem is wat betreft gewicht (uiteraard wel in combinatie met het gebruik van drukverdelers onder je plantenbakken op je dakterras).

Gezien de levensduur van fiberclay plantenbakken raden wij dit materiaalsoort niet aan op je dakterras of balkon. Het kost namelijk relatief meer moeite om plantenbakken op je dakterras of balkon te krijgen. Wij raden aan om te kiezen voor plantenbakken met een lange levensduur!

 

Hoe krijg ik mijn bloembakken op mijn balkon of dakterras?

Uiteraard is het geheel afhankelijk van je woonsituatie hoe je je plantenbakken op je dakterras krijgt. We zullen een aantal woonsituaties beschrijven en uitleggen hoe wij de plantenbakken op je dakterras kunnen krijgen.

Je toegang tot je balkon of dakterras is ruim genoeg voor je plantenbakken?
Dan kiezen wij ervoor om (schoon) je plantenbakken en toebehoren door je woning naar boven te brengen. Dit is de meest goedkope en veilige oplossing. Je woning wordt beschermd door middel van kleden en zeil. De plantenbakken worden op je dakterras ingeplant en al het afval nemen wij weer mee.

Je woont op de 1e etage van een appartementencomplex?
Vaak is het dan ook mogelijk om met een aantal medewerkers je plantenbakken met behulp van een kleine stijger of een veilige ladder op je balkon te krijgen.

Woon je op grotere hoogte (tot 13 meter) en heb je voldoende ruimte op de grond?
Met een juiste ladderlift is het eenvoudig om plantenbakken, potgrond en planten te verplaatsen naar grote hoogtes. Goed om te weten; in veel gemeenten ben je verplicht een vergunning aan te vragen voor tijdelijke bezetting van de openbare weg. Kijk even op de website van je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een verhuislift om je plantenbakken naar boven te krijgen.

Heb je een woning met een daktuin op grote hoogte (boven de 4e verdieping)?
Zijn er geen mogelijkheden om je plantenbakken door je woning boven op je dakterras te krijgen? Dan blijft de keuze voor een torenkraan of telekraan over. Wil je je dakterras inrichten met plantenbakken van Plantenbakken & Zo? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee!

 

Welke planten overleven het op mijn dakterras of balkon?

Gezien de locatie van het dakterras is het verstandig om de juiste beplanting te kiezen. Op een dakterras is er doorgaans sprake van meer zon, meer droogte en meer wind. Tel daarbij op dat planten in een bloembak over het algemeen wat kwetsbaarder zijn. De planten zijn meer van jou afhankelijk wat betreft water en voedingsstoffen. Wij denken graag met je mee over de keuze van de beplanting van je plantenbakken op je dakterras. Daarnaast zijn wij ook groot fan van automatisch water geven aan je planten in je plantenbakken. We werken het bewateringssysteem zo onzichtbaar mogelijk weg. En nog een voordeel? Wanneer je op vakantie gaat, hoef je niemand te vragen je planten water te geven. Luxe toch?!

 

Benieuwd wat wij van Plantenbakken & Zo voor je (dakterras) kunnen betekenen?

* Wij denken met je mee over de meest geschikte plantenbak voor op je dakterras. Ook maatwerk is mogelijk!

* Bepaalde planten of bomen op het oog voor in je bloembakken? Onze hoveniers denken graag mee over de mogelijkheden

* Zie je het plaatsen en inpoten van je bloembakken op je balkon niet zitten? Ook hierin kunnen wij jouw fysieke krachten sparen. We maken met plezier een vrijblijvende offerte voor het plaatsen en inpoten van je plantenbakken op je dakterras.

 

Ben je op zoek naar een bedrijf met korte lijntjes en een eerlijk advies? Neem contact op met Plantenbakken & Zo!

Klantenservice

Klantenservice

Stel je vraagStel je vraagStel je vraag

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Verzenden Verzenden