Ga je binnenkort op vakantie? Heerlijk! Maar… wie geeft de planten water? Zeker in de zomer, wanneer de zon fel brandt, is het essentieel dat je planten niet uitdrogen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je plantenbakken automatisch of slim van water te voorzien. In dit blog bespreken we vijf methoden, met extra aandacht voor het gebruik van een plantenbak waterreservoir.
Wij zijn Plantenbakken & Zo, hovenier in hart en nieren en specialist in (maatwerk) plantenbakken. Lees verder en ontdek welke oplossing het beste bij jouw situatie past.
1. Automatisch water geven met Gardena Micro-Drip
✔ Slimme besproeiing met druppelaars ✔ Werkt met een computer (timer) ✔ Ideaal voor meerdere plantenbakken
Het Gardena Micro-Drip System is een geavanceerde oplossing die werkt op je waterleiding. Je sluit het systeem aan op de buitenkraan, stelt via een besproeiingscomputer de tijden in en klaar is Kees. Elke plant of plantenbak krijgt precies de juist ingestelde hoeveelheid water.
Dit systeem is perfect als je meerdere bloempotten of plantenbakken op je terras hebt staan. Je hoeft enkel vóór je vertrek de instellingen goed te zetten. Bonus: het is uitbreidbaar met extra druppelaars.
Let wel: je hebt een buitenkraan nodig én stroom of batterijen voor de computer. Bovendien zijn de slangen zichtbaar op je terras en is er een risico op lekkage bij slecht aangesloten koppelingen of verouderde onderdelen. Een ander nadeel is dat het systeem altijd dezelfde hoeveelheid water geeft, ongeacht het weer. Dus ook als het net heeft geregend, loopt het programma door en krijgen je planten mogelijk te veel water.
2. Zelfbewaterende plantenbak met BERA WaterUps
✔ Geen stroom of kraan nodig ✔ Reservoir van 15 liter ✔ Ideaal voor bakken vanaf 40 x 40 cm
De WaterUps Starter Kit van BERA werkt met capillaire werking: het systeem trekt het water omhoog uit een reservoir in de bodem van je plantenbak. De wortels nemen precies op wat ze nodig hebben. Zo blijft de aarde constant vochtig. Het werkt eigenlijk zoals een olielamp: zolang er water in het reservoir zit, blijft het geleidelijk opstijgen naar de plant, zonder verspilling. En het mooie is; het lont van de olielamp neemt precies genoeg olie om de lamp te laten branden. Zo werkt het ook met WaterUps; er wordt geen water verspild.
Je vult het reservoir tot 15 liter water, wat voldoende is voor meerdere dagen, afhankelijk van het weer en de plantensoort. Dit maakt het systeem uitermate geschikt voor vakanties.
Nog een voordeel: het systeem is duurzaam en gemaakt van gerecycled kunststof. En het werkt ook prima zonder elektriciteit of kraan. Een aandachtspunt is wel dat je plantenbak groot genoeg moet zijn (minimaal 40 x 40 cm) om de WaterUps goed te kunnen plaatsen.
Wil je de WaterUp plaatsen in een plantenbak zonder bodem of in je moestuin? Ook dat kan! Je kunt meerdere WaterUps naast elkaar plaatsen voor een optimale werking.
3. DIY: plantenbak waterreservoir met emmer of fles
✔ Goedkoop en zelf te maken ✔ Werkt met een overlooppijpje ✔ Op maat te bouwen
Ben je handig? Dan kun je een simpel waterreservoir maken met een emmer, een PVC-buis en wat hydrokorrels. De buis dient als vulopening: je giet het water via deze buis in de emmer. De hydrokorrels zorgen voor wateropslag.
Geef de planten ook altijd nog van boven af water. Alleen de emmer is over het algemeen niet voldoende.
Is je plantenbak niet groot genoeg voor een emmer? Gebruik dan een lege fles.
1. Maak een holletje in de grond van je plantenbak
- Vul dit gat met hydrokorrels, zo voorkom je dat de gaatjes van de fles dicht gaan zitten
- Vul een lege fles en maak kleine gaatjes in de dop
- Plaats de fles op z’n kop in je plantenbak. De fles zal zo langzaam leeg lopen en je plant voorzien van water.
4. Overlooppijpjes in polyester plantenbakken
✔ Regenwater als natuurlijke bron ✔ Creëert een buffer onderin je bak ✔ Onderhoudsvrij en slim ontwerp
Heb je een polyester plantenbak van Plantenbakken & Zo? Dan kun je eenvoudig een overlooppijpje aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat regenwater niet wegstroomt, maar onderin de bak wordt vastgehouden. Zo creëer je een waterbuffer waar planten in droge dagen uit kunnen drinken.
In combinatie met hydrokorrels werkt dit als een passief waterreservoir. Als het teveel regent, loopt het water via de overlooppijpjes onderin de plantenbak weg. Het is een duurzame oplossing die nauwelijks onderhoud vraagt. En bovendien: geen snoeren, geen timers – gewoon slim gebruikmaken van de natuur.
5. Met de hand water geven (door buren)
✔ Persoonlijke controle ✔ Goedkoop (vaak gratis) ✔ Werkt altijd
Heb je buren of familieleden die tijdens je vakantie even langs kunnen komen? Super! Dan kun je jouw planten de zorg geven die ze gewend zijn. Geef duidelijke instructies: hoe vaak, hoeveel water, en waar.
Extra tip: zet planten dichter bij elkaar op een schaduwrijke plek, zodat de verdamping minder is. En geef liefst ’s avonds water: dan is de verdamping lager en profiteert de plant maximaal.
Waarom kiezen voor een plantenbak waterreservoir?
Een plantenbak waterreservoir is dé oplossing voor wie zorgeloos op vakantie wil. Of het nu gaat om een geavanceerd systeem van Gardena, een slimme Wick-oplossing van BERA of een zelfgemaakt reservoir – het idee is altijd hetzelfde: je planten krijgen water op het moment dat ze het nodig hebben.
✔ Minder afhankelijk van anderen ✔ Constante bevochtiging van de wortelzone ✔ Waterbesparend en duurzaam
Combineer eventueel meerdere technieken: bijvoorbeeld een overlooppijpje én een wick-systeem, of handmatige controle plus druppelsysteem.
Jouw ideale vakantie én gezonde planten
Planten water geven op vakantie hoeft geen hoofdpijndossier te zijn. Met de juiste voorbereiding en een slim plantenbak waterreservoir geef je jouw planten precies wat ze nodig hebben – zonder zorgen.
Wil je advies op maat? Of direct aan de slag met een passende oplossing? Klik dan hieronder op de knop voor persoonlijk advies of bekijk ons aanbod.